X Regata Ophiusa

El passat 28 d’Abril es va donar la sortida de la X regata Ophiusa. Aquesta regata celebrada anualment per setmana santa té sortida a Sitges i arribada a Formentera.
És una regata molt tècnica on l’entrada de la primavera provoca una inestabilitat atmosfèrica que habitualment fa que hi hagi tot tipus de condicions: des de encalmades, plujes, vents forts, etc.

Aquest any he realitzat la regata per segona vegada amb El X, un IMX 38 de X-Yatchs.

IMX38-XOphiusa

La sortida es va donar a les 10h del dijous 28. Les condicions eren d’uns 10 nusos reals i vam començar fent una mitja de 5-6 kn de velocitat. Vam sortir prou bé amb els 5 primers. Durant les 3 primeres hores vam dirigir-nos gairebé a un 185º, però segons el parte meteorològic haviem de guanyar tot el barlovent possible ja que en unes hores es posava d’oest.

Al cap de poc temps vam anar perdent barlovent i l’angle va passar de 185º a 175º, fet que ens va fer distanciar dels 3 primers i apropar-nos a la flota que estava més a sotavent. Al poc temps vam decidir fer una virada per dirigir-nos cap al delta de l’ebre aproximadament al 265º. Teniem mar de proa de 0.7-1m i feiem una mitja de 6kn.

Al trobar-nos al davant de la petrolera Casablanca vam decidir tornar a virar, eren les 20.15UTC (21.15 locals) i vam començar a fer un rumb al 190-195º. El vent va arreciar una mica i vam agafar la mitja de 7.5kn.

A partir d’aquí no vam fer cap virada més ja que la previsió es va anar complint, encara que un poc adelantada, i ens va anar empenyent del 200º al 185º. Vam tenir sobre les 02.00UTC una encalmada en la que vam aprofitar per canviar el gènova per el floc davant la previsió de vent. A partir d’allà en 10 minuts va començar a pujar de 10kn a 11, 12, 13.. i fins a 16 nusos. El peeling va ser molt encertat en aquell moment. Finalment el vent va pujar a 20kn i vam haver de fer 1 ris a la major.

Durant la sortida del sol es va posar vent més fort i una mar de 2 i fins a 3m, i ens va agafar un través. Vam baixar cap al 180º per agafar el vent d’uns 90-100º i amb ratxes de fins a 28kn, sostingut de 24.5kn. Les mitjes de velocitat que feiem, en ocasions van arribar als 11kn i fins i tot una punta de 12kn!.

A mesura que veiem Eivissa més aprop, vam apuntar cap es Vedrà. Llavors va començar a baixar el vent i vam acabar amb uns 11 nusos i un descuartelar. No veiem cap altre barco fins que van començar a apareixer del no res i veient-los molt aprop de la costa. Nosaltres vam entrar directes per s’interior des Vedrà i just passats vam issar l’spinnaker, agafant puntes de 8kn. No el vam poder mantenir perquè l’angle tornava a ser través-descuartelar i vam haver de tornar a treure el floc. No vam fer el peeling perquè quedava molt poc per arribar.

Finalment l’arribada va ser a les 14.47 locals, arribant 3.30h del primer i 2.30 del segon barco.

Pos es track aquí per futures referències.
Classificació general: X Regata Ophiusa -01-Savina de Plata d’Ophiusa-General RI
Classificació de classe: X Regata Ophiusa – 04-Savina d’Es Cap 1000
Àlbum de fotos aquí: Album X Regata Ophiusa – 2013

Track X Regata Ophiusa